Prioritatea

PRIORITATEA DE TRECERE – este dreptul potrivit caruia la o intersectie sau pe un sector de drum un vehicul trece inaintea altuia , atunci cand nu pot trece in acelasi timp doua sau mai multe vehicule.

1. Prioritatea de dreapta – Se aplica in intersectiile nedirijate si in toate cazurile de egalitate.

a) Cand doua vehicule se aproprie simultan de o intersectie , venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate , vehiculele care vin dinspre dreapta au prioritate de trecere ;
b) Cand doua vehicule urmeaza sa se intalneasca intr-o intersectie dirijata prin indicatoare venind de pe doua drumuri unde sunt instalate indicatoare cu aceeasi semnificatie cel care vine din dreapta are prioritate;

 

2. Prioritate de “DRUM CU PRIORITATE”:

    

Vehiculele care circula pe un sector de drum la inceputul caruia intalnesc indicatorul “Drum cu prioritate” sau inaintea intersectiilor din afara localitatilor intalnesc indicatorul “Intersectie cu un drum fara prioritate” vor circula prin intersectie fara nici un fel de obligatie legala intrucat au drept de prioritate fata de celelalte vehicule.

    

Atunci cand drumul cu prioritate isi schimba directia de mers intr-o intersectie sub indicator va fi montat un panou aditional care arata directia drumului cu prioritate.

Indicatorul “Oprire” se monteaza in intersectiile lipsite de vizibilitate obligand conducatorii de vehicule sa opreasca , sa se asigure iar daca pe drumul cu prioritate circula vehicule sa le acorde prioritate.

Indicatorul “Cedeaza trecerea” se monteaza in intersectiile cu vizibilitate obligand conducatorii de vehicule sa reduca viteza , sa se asigure iar daca pe drumul cu prioritate nu circula alte vehicule pot sa-si continue drumul prin intersectie.

OBSERVATIE : Cand doua vehicule se apropie simultan de o intersectie unul avand “Cedeaza trecerea” iar celalalt “Oprire” cel care vine din dreapta are prioritate de trecere indiferent pe care indicator il intalneste.

3. Prioritate fata de circulatia din sens invers :

Se aplica pe sectoarele de drum ingustat , unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt , avand prioritate cel care intalneste indicatorul “Prioritate fata de circulatia din sens invers” fata de cei care intalnesc “Prioritate pentru circulatia din sens invers”.

4. Prioritatea speciala :

    

Este prioritatea pe care o au autovehiculele cu regim de circulatie prioritara avand in functiune semnalele luminoase concomitent cu cele sonore fata de ceilalti participanti la trafic.

Tramvaiele aflate in miscare au prioritate de trecere in intersectiile nedirijate (sunt singurele vehicule care beneficiaza de aceasta facilitate).

In intersectiile dirijate prin indicatoare de prioritate , tramvaiele la schimbarea directiei spre dreapta au prioritate fata de vehiculele care circula pe directia inainte.

CAZURILE IN CARE CONDUCATORII DE VEHICULE NU AU PRIORITATE DE TRECERE.

1. Vehiculele care intra pe un drum public venind de pe un drum lateral , de categorie inferioara :

Vehiculele care vor sa intre pe un drum public venind de pe un drum lateral de categorie inferioara sunt obligate sa acorde prioritate de trecere celor care circula pe drumul public indiferent de directia de deplasare.

2. Vehiculele care intra intr-o intersectie venind de pe un drum public pe care nu este instalat vreun indicator de prioritate , fata de vehiculele care circula dinspre dreapta:

Cand doua vehicule se apropie de o intersectie unde nu este instalat indicator de prioritate vehiculul care urmeaza sa intre in intersectie nu are prioritate de trecere fata de cel care circula din dreapta .

3. Vehiculele care circula pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele cu semnificatia CEDEAZA TRECEREA sau OPRIRE :

   

Conducatorii de vehicule care intalnesc unul din indicatoarele “Cedeaza trecerea” sau “Oprire” sunt obligati sa respecte semnificatia acestora si sa acorde prioritate de trecere tuturor celor care au acest drept.

4. Vehiculele care intalnesc indicatorul PRIORITATE PENTRU CIRCULATIA DIN SENS INVERS :

La intalnirea acestui indicator toate vehiculele isi vor pierde prioritatea fata de vehiculele care circula din sens opus.

5.Vehiculele care intra intr-o intersectie in sens giratoriu fata de cei care circula in interiorul acesteia :

La apropierea de o intersectie in sens giratoriu conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu o viteza care sa ii permita oprirea , pentru a acorda prioritate de trecere vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.

6. Vehiculul care coboara o panta fata de vehiculul care urca :

Se aplica pe sectoarele de drum cu declivitati unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt , indiferent de sensul de circulatie care este blocat de obstacol . In aceasta situatie vehiculele care coboara o panta nu au prioritate de trecere fata de cele care urca . Nu se aplica in intersectii.

7. Vehiculele care se pun in miscare sau care ies din curte , garaj , gang fata de vehiculele care circula pe drumul public , indiferent de directia de deplasare (se excepteaza autovehiculele din serviciile de transport public de persoane care se pun in miscare din statiile prevazute cu alveole ):

    

Conducatorul de vehicul care se pune in miscare sau care doreste sa intre pe drumul public este obligat sa semnalizeze si sa se asigure pentru a acorda prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul public indiferent de directia de deplasare.

8. Vehiculele care executa virajul spre stanga fata de cele care circula din sens opus , inclusiv atunci cand circulatia in intersectie este dirijata prin semnale luminoase:

9. Tramvaiul care efectueaza virajul spre stanga fata de vehiculele care circula din sens opus , daca semnalizarea rutiera din acea zona nu stabileste o alta regula :

10. Vehiculul care efectueaza viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete , semnalizata ca atare :Comments are closed.